Mine L.A.-favoritter

Det finnes en milliard ting å gjøre, spise og se i L.A., og noen er mer åpenbare enn andre. Det finnes også allerede en million guider som anbefaler deg det mest turistete, som: “DU MÅ SYKLE LANGS VENICE BEACH” eller “SE OG TA BILDE AV ALLE DE 2600 STJERNENE PÅ HOLLYWOOD WALK OF FAME”. (Hollywood blvd er for øvrig ganske intenst, og føles litt som Karl Johan under Norway-cup, bare en million ganger mer trash.) Og for all del: Den greia er jo et must for mange! Men det får en annen reiseblogg ta seg av.
I mellomtiden har jeg prøvd å samle noen av mine favoritter.
Men først: Et bilde av meg.

Første tips er noe deilig mat:

SUGARFISH
Ord kan ikke beskrive hvor mye jeg elsker dette stedet. Ikke at jeg har smakt all sushi i verden, men etter at jeg oppdaget Sugarfish synes jeg nesten synd på alle andre som driver med det. Jeg var i utgangspunktet skeptisk til å i det hele tatt prøve, ettersom jeg er en tradisjonell laks/avocado-fyr som sjelden prøver noe nytt, mens dette er en litt upscale sushi-restaurant hvor man prøver mye forskjellig. Jeg er litt usikker på hva som faktisk fikk meg til å prøve, men tror det var en eller annen “jeg så Taylor Swift der i går”-kommentar som fikk meg på gli. Så enkel er jeg.

Det er vanskelig å forklare, men jeg føler kanskje at Sugarfish har revolusjornert min sushiverden. Servert på Nosawa-vis, er risen så varm og fluffy at den nesten faller fra hverandre idet man spiser den. Og fisken så fersk og myk at den smelter på tungen. Bestill en Trust Me-meny så får du litt av alt.

Det finnes flere loacations rundt om i L.A. – men de tar ikke reservasjoner. Det er sjelden vi har kommet dit og ikke blitt bedt om å vente litt, men sjelden i mer enn 30 minutter. Prisen er dog veldig hyggelig, og i tillegg har de take-away. Men jeg anbefaler sit-down-opplevelsen, ettersom risen tross alt serveres best varm.

PS. De har også evig Brus her, som betyr gratis påfyll av Cola. De har egentlig det veldig mange steder i USA, og det er VELDIG BRA.

FAIR OAKS PHARMACY & SODA FOUNTAIN
Dette stedet ble vi tatt med til av en venn, som hadde funnet det beste og eldste stedet i L.A. for ICE CREAM FLOATS! Altså brus med med is oppi. IKONISK.

Stedet har holdt åpent siden 1915, og selger både amerikansk, old-fashioned godteri og div nips, i tillegg til en meny bestående av alt fra burger med alt til banansplitt i en BØTTE. Den på bildet under var den minste de hadde.

Jeg bestilte FLOAT med cola og vaniljeis, mens Sondre prøvde den tradisjonelle Root Beer, mikset til en milkshake. Helt enorme porsjoner og god, tradisjonell Amerika-mat til en rimelig penge.

IN-N-OUT
Ifølge Sondre (som er burgerkjenner) den beste burgeren på planeten. Hit drar vi alltid idet vi lander, og som siste stopp før vi drar. Veldig McDonalds i stilen, med små, kompakte burgere som får plass i en hånd.

Alt er latterlig billig, og friesene lages av ferske poteter på stedet. Det finnes også hemmlige ting på menyen, som Fries animal-style (fries med dressing, grillet løk og ost), tre- og firedobbel burger, samt burger protein-style (kjøtt med salatblad i stedet for brød).

Andre burgersteder du bør prøve: Burgers never say die (veldig populær, tidligere pop-up men nå et eget sted, med burger av nesten crispy kjøtt. Er ofte ganske lang kø, men visstnok verdt det.)

The Impossible burger: Ikke et sted, men en type vegetarburger framstilt i laberatorium for å imitere kjøtt. Finnes etterhvert på ganske mange restauranter (sjekk store locatoren), og hvis du får en fra en ordentlig restaurant er den helt amazing. Den på Umami er god, men litt messy, men jo mer fancy restaurant jo bedre. (Bare styr unna Fat Burger, og det mener jeg på generelt grunnlag.) Håper vi får Impossible meat til Norge ASAP.

SHOPPING:
Jeg er i utgangspunktet ingen utpreget shopper, men i L.A. finnes det så mange fine ting jeg har sett på Internett, at jeg av en eller annen grunn plutselig kan finne på bruke penger på klær/sminke/ting jeg egentlig ikke trenger. En annen ting som overrasker meg med shopping her, er hvor lang tid alt tar. Mye takket være avstandene, men også fordi alt er så innmari MYE. Har samlet noen av mine favoritter som jeg MÅ besøke:

GLOSSIER

Veldig influencer-vennlig sminkebutikk. Temaet er glossy, lite dekkende og naturlig sminke, i veldig fin forpakning og til rimelige priser.
Glittergeleen jeg bruker som øyenskygge er blant annet herfra.

Den ligger imidlertid i den mest high-end delen av Melrose, og i helgene er det ofte kø for å komme inn. Men Melrose er generelt en både vakker og god gate for shopping, og er uendelig lang med butikker i alle slags prisklasser.

MELROSE TRADING SPOT – søndagsmarked

Elsker Harland Miller sine bilder. Dette koster sikkert en milliard :(

Om du vil handle vintage, arrangeres det et gigantisk loppemarked hver søndag på Melrose. Det koster 5 eller 10 dollar å komme inn, men det er til gjengjeld uendelig tilgang av boder med alt du kan tenke deg. Har kjøpt så mange skatter både i form av klær, planter og møbler/ting til huset. I tillegg er det alltid musikk og mat-marked i midten. Så koselig og gjennomført!

FARMERS’ MARKED – Hver søndag i Hollywood

Et matmarked midt i hjertet av Hollywood, hvor bønder samles med det beste av frukt og grønnsaker, samt alt av fisk, kjøtt, ost etc. Ikke at man har så innmari stort behov for å kjøpe store kvanta av fisk eller grønnsaker når man er på ferie, men det er bare noe med stemningen, og ikke minst det at man bare kan gå rundt og SMAKE på ALT. Bodene serverer smaksprøver til du ikke orker mer, og jeg spiser meg alltid stappmett på frukt og bær når jeg er der. Særlig om høsten når epler, druer og pærer er i sesong. Har aldri smakt så god frukt noe sted.
(PS. Kom tidlig, helst før 10. Det meste blir tomt!)

THE GROVE

Kanskje ikke det mest representative bildet, men The Grove er i alle fall en slags mini-landsby av butikker. Med alt fra Sephora til Nordström, NIKE og Barnes and Noble. I tillegg har de cupcake-minibank og restauranter (blant annet Cheesecake Factory, LOL), samt det som er en av mine favorittkinoer. Og ikke minst et veldig fint Farmers Marked, med utallige boder av mat fra alle verdensdeler.

Bor du litt lengre øst, finnes det en nesten tilsvarende landsby som heter The Americana at Brand. De har nesten alle de samme butikkene, bare pluss Forever 21 og minus Farmers Marked. Der har du også to av LAs største kjøpesentre rett over gaten, om du er interessert i denslags.
Og In-N-Out.

Andre ting jeg ville ha opplevd:

Six Flags: Verdens største berg-og-dalbanepark. Mellom 30-60 minutter utenfor L.A., med de villeste berg-og-dalbanene (blant annet den fra introen i Step by Step). Det er umulig å rekke over alle uten å bli dårlig/kaste opp (jeg har prøvd). Sjekk om det er noen kampanjer som gjør at du får 2 for 1 når du er der, og hvis det er mye folk i parken og lange køer anbefaler jeg å kjøpe flashpass. VERDT DET.

Andre ting jeg ville ha opplevd:

Six Flags: Verdens største berg-og-dalbanepark. Mellom 30-60 minutter utenfor L.A., med de villeste berg-og-dalbanene (blant annet den fra introen i Step by Step). Det er umulig å rekke over alle uten å bli dårlig/kaste opp (jeg har prøvd). Sjekk om det er noen kampanjer som gjør at du får 2 for 1 når du er der, og hvis det er mye folk i parken og lange køer anbefaler jeg å kjøpe flashpass. VERDT DET.

DOWNTOWN: Jeg har ikke vært så mye downtown, men vi hadde en hel dag der hvor vi startet med å spise frokost på Grand Central Marked, før vi tok den gamle taubanen rett utenfor videre (typ 50 meter) innom THE BROAD MUSEUM (veldig instavennlig) og Walt Disney Concert Hall.

Vi spiste donuts fra Donut Friend, badet på toppen av Standard (du må kjøpe litt i baren for å henge ut der) og drakk drinker i solnedgangen i rooftop-baren på Perch.

I tillegg kan jeg anbefale The Last Bookstore, og lunsj/take-away på The Manufactoy i fashion district, hvor de har helt insane gode bakevarer, pizza, alt som er godt.

Fashion District er ganske eksklusivt, men veldig kult og spennende å vandre rundt i. Skal du rusle dit fra mer sentrale deler av Downtown, bør du imidlertid ikke være like naive som oss og tenke at det er helt ufarlig. Skid Row ligger midt mellom, og vandrende turister er generelt et lett bytte i visse deler av L.A. Det er i det hele tatt veldig oppsiktsvekkende å gå rundt i L.A., og med en gang du gjør det er du som regel enten
1. Turist
2. Uteligger.

Rooftop-kino:

Jeg har bare vært på én av de som finnes, og da var vi på The Montalban i Hollywood. Der viser de både gamle og nye filmer etter at solen har gått ned, og det var helt magisk. Det koster 18 dollar billetten, men jeg kjøpte et såkalt “loveseat” til 50, hvor det hørte med to glass champagne og bottomless popcorn. ELSK. Du får utlevert pledd og headset, og tillegg har de bar og impossible burger-sliders fra Umami der, som du kan nyte før eller under filmen.

Rett over gaten ligger også min favorittkino over alle: Arclight Hollywood. Der går det filmer hele dagen, og det er ofte store premierer med rød løper utenfor. Jeg elsker storkar-følelsen av denne kinoen, men bare husk å ta med deg klær så du ikke fryser i hjel. The level of aircondition her til lands er generelt ganske høy, og noen ganger føles det som å være på kino i storm.

Vil også anbefale The Comedy Store på Sunset, eller å se et show på ikoniske LARGO. Mange store komikere og artister dukker opp der fra tid til annen, og gjerne uannonsert.

HIKING

Sist men ikke minst, vil jeg slå et slag for hiking. Jeg liker ikke variasjon, så jeg går ofte den samme turen: Opp til Griffith Observatory og videre opp til toppen. Parker/ta Uber til Fern Dell Drive, og gå stien opp til observatoriet. IKKE kjør opp, det er juks og dessuten turisthelvete. Dette er også enkleste vei videre til Hollywood-skiltet, men personlig har jeg bare gått den én gang og hadde 0 utbytte av det. Det er mye finere på avstand.

Vil du hike andre steder, kan jeg også anbefale Red Rock i Topanga (som for øvrig er et ELSK, eksotisk tettsted, langt oppi skauen over Malibu. Skal du av en eller annen grunn til Calabasas, anbefaler jeg å kjøre via Old Topanga Canyon Rd, hvor også avkjørselen til Red Rock ligger). I tillegg er Runyon Canyon Park i Hollywood Hills et veldig populært hiking-område, men i helgene går man nesten i kø der oppe. Særlig om man kjører bil og skal parkere, det er nesten ikke vits. Uber er din venn!

Jaja, det ble vel omtrent ti av de sikkert hundre jeg hadde sett for meg å tipse om, det. Men det tar jo så lang tid, hva faen?? Uansett: Spør i kommentarfeltet om du lurer på noe, eventuelt om du vil ha et innlegg til med flere/andre kategorier. Nå skal jeg ta meg en liten hike!
Hilsen fra Hollywood!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *