Bulimi og overspising

Det tok litt tid å følge opp som lovet, men temaet var vanskeligere å snakke om enn jeg trodde. I tillegg er det vanskelig å lage en one-take jeg kan leve med, siden jeg fortsatt ikke har tenkt lære meg hvordan man klipper videoer.

Uansett: Jeg håper dere skjønner litt mer om hvor mye alle disse lidelsene har til felles, og hvor viktig det er at vi prøver å forstå. Sjansen for at du kjenner en som sliter med en av disse lidelsene uten at du vet det er stor, og jeg skulle ønske jeg lærte mer om dette da jeg gikk på skolen. Heller dét, enn ulike typer stein og blader. Men det er kanskje bare meg.

Jeg skrev en artikkel om det samme for Morgenbladet her, for den som måtte foretrekke det skriftlig – og kanskje litt ryddigere.

KLEM

11 thoughts on “Bulimi og overspising

 1. Inger

  Det skulle nesten vært påbudt for folk å se videoene disse to siste videoene du har laget. Du forklarer ting på en så enkel og god og forståelig måte. Jeg er selv innlagt for bulimi i Bodø, og skrives ut om ikke lenge. Og jeg gruer meg sånn til å møte omverdenen, fordi folk vet så altfor lite om spiseforstyrrelser. Har fått høre så mye dritt fra folk og helsepersonell, kommentarer som at jeg ikke er tynn nok for en spiseforstyrrelse, at det er bra jeg får hjelp så jeg venner meg av det, folk som sier de har hatt “litt anoreksi” fordi de spiste lite i to dager, og folk skjønner virkelig ikke hvor farlig det er. Og de begriper ikke at det sitter i hodet, at det ikke bare handler om å være tynn, og hvordan det kan henge sammen med depresjon og angst, det fatter de ikke. Hah, kjenner jeg blir helt oppgitt. Men samtidig kan man jo ikke kreve at alle skal skjønne heller. Men det er fortsatt noe jævla dritt. Og jeg er drittredd for å komme hjem, fordi her spør de meg, “hva trenger du når du kommer hjem?”, men jeg vetta svarten. Aner faktisk ikke. Venter ikke at du skal sitte på alle svar i verden eller noe, men jeg ville bare skrive til deg. Og turte ikke publisere kommentaren på youtube i frykt for at noen jeg kjenner skal se den. Jeg så deg i Alta, da du var på biblioteket og hadde en samtale der, og da skrev jeg en hel mail til deg, men turte aldri å sende den. Og så var du jo i Bodø denne helgen, men da var jeg dessverre hjemme på perm. Så nå skriver jeg til deg, en liten kommentar. Ønsker deg alt godt, heia oss

  Reply
 2. Gea

  Takk! Du hjelper meg veldig. Dette er viktig å snakke om!!! Jeg har blitt oppfordret til å ta slankeoperasjon, men sannheten er jo at jeg er utsatt for omsorgssvikt, overgrep og krenkelse i barndommen. Det vil ingen snakke om. Men at jeg er feit, det er greit å snakke om. Jeg skal få hjelp til å bearbeide ting nå. Jeg forstår mer nå etter å ha sett filmene dine. Takk ♥

  Reply
 3. Heidi

  Takk Linnea, nok en gang imponerer og inspirerer du. Som du sier er dette veldig viktig informasjon. Jeg har selv hatt anoreksi i et par år, men sliter nå mer med bulimi og overspising. Opplevelsene for meg har vært lignende, at med en gang man spiser og er normalvektig igjen så er folk raske til å erklære deg frisk, selv om dette ikke er tilfelle.
  Jeg snakket med deg en gang i høst når du var på boksignering i Bergen, men da hadde jeg liten tid. Kunne virkelig ønske at jeg hadde fått snakket mer med deg. Du har virkelig vært en stor inspirasjon i arbeidet med å spre budskapet og informere. Selv har jeg vært tilbake på min gamle ungdomsskole og snakket med noen av klassene der om psykisk helse da jeg synes at det er altfor lite undervisning i disse viktige temaene. Og da vil jeg gjerne takke deg for du lærte meg at dette var viktig.
  Da jeg leste boken din kjære når jeg fortsatt var syk var den en virkelig stor hjelp. Det ble første gangen at jeg hørte noen andre sette ord på de følelsene jeg hadde og det var en stor trøst. Så igjen, tusen takk.

  Hjertlig hilsen Heidi

  Reply
 4. Aud Helene

  Kjempe fin og informativ video for de som er ukjent med sykdommen! Viktig at noen som har et kjent ansikt i medie-Norge, står frem og forteller om noe så viktig. Som du selv sier, dette er viktigere kunnskap enn å vite hva ulike steiner og blader heter :) Kanskje du kan ta opp det med EDNOS også? Virker ikke som at det er så mange som er kjent med den type blandings-spiseforstyrrelse.

  Reply
 5. Ham

  Har du noen tips til hvordan man skal håndtere/forholde seg til det når man tror (eller vet) at noen man er glad i sliter med spiseforstyrrelser? Synes å huske at du skrev, for maange år siden, hvordan noen av vennene dine kom med mat og var sånn “nå skal vi hygge oss her, Linnea” og at det gjorde det vanskeligere for deg og at du unngikk kontakt, men at du hadde noen som gjorde ting du ville, som f.eks. gå tur, og at det var verdifullt for da slapp den syke delen av deg å kompromittere seg selv og du fikk likevel opprettholdt vennskapet.

  Tusen takk for disse videoene! Jeg setter enormt pris på de.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Vær en venn og vær der for han eller henne! Ikke behandle som en pasient og kom med pekefingre, det er det en behandler som skal gjøre. Du må gjerne nærme deg problemet dersom vedkommende ikke har anerkjent det selv, men det funker sjelden, og blir ofte møtt med avvisning og ytteligere tilbaketrekning. Derfor kan det være lurt å ta kontakt med foreldrene (bak ryggen på vedkommende), så de får den oppgaven heller enn du.

   Reply
 6. V

  Denne videoen gjorde at jeg følte litt mindre skam over min spiseforstyrrelse. Tusen takk, gode du <3

  Reply
 7. Megara

  Kommer du til å blogge mer i år?

  Savner bloggpostene dine, mye gøy & mye seriøst.

  Fint om du vurderer det da? :-)

  Mvh Meg

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *