Når man nekter å følge Sunn fornuft

Okey, nå hadde jeg egentlig lyst til å kjøre på med et rolig personangrep her, men jeg skal prøve å la være. For det jeg egentlig har lyst å snakke om, er hvor fantastisk viktig jeg synes
Sunn Fornuft-plakaten er!

I en bloggverden der fokuset stadig kretser rundt mat, trening og kropp, er det viktig at vi tenker over hvordan skrive om det, så vi ikke er dårlige forbilder uten at vi vet det. Av de
bloggerne som skriver om disse tingene i dag, er det svært få som har særlig kompetanse til å gi spesifikke råd. De skriver med andre ord kun på vegne av egen kropp og sjel, og det er her noe av problemet oppstår.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis at man får spiseforsyrrelser utelukkende av å lese blogg, men vi må minne hverandre på at det finnes tusenvis av jenter og gutter der ute som bruker timevis hver eneste dag inne på ulike blogger. Unge jenter og gutter som føler seg mislykket dersom de spiser noe mer enn bloggerens x antall gram havregryn, eller løper kortere enn deres x antall kilometer. Det er tusenvis som ikke lar seg påvirke også, men det er ikke poenget. Poenget er at for noen er for eksempel tall livsfarlig, men ikke alle bloggere vet det. Derfor er det så fint at det finnes folk med kunnskap som kan fortelle oss det, så vi kan tenke oss om neste gang vi skriver om disse temaene.

Skjermbilde 2016-07-26 kl. 11.43.24

Jeg mener: Hvorfor skal jeg egentlig fortelle verden hvor mange gram havregryn akkurat JEG spiser? Hvor mye akkurat min kropp veier, eller hvor langt akkurat jeg evner å løpe? Hva slags relevans har det for de som måtte lese bloggen min? Har ikke de en helt annen kropp enn meg, et helt annet sinn? Skal jeg lure dem til å tro at de kan bli som meg? Eller har jeg bare lyst å fortelle hvor flink jeg er? Holder det ikke bare å si at jeg digger havgregryn fordi det er sunt og godt, og at jeg elsker å løpe fordi det får meg til å føle meg bra?

Skjermbilde 2016-07-26 kl. 11.43.49

Disse ti rådene betyr selvfølgelig ikke at man ikke skal få lov å skrive om det man vil, men det betyr at man har et ansvar. Et ansvar for å spre treningsglede framfor å si «se så langt og fort jeg løper», og matglede og -inspirasjon framfor «se så sunt og/eller lite jeg spiser». Det skal så vanvittig lite til for å la være påvirke folk i negativ forstand, og det er det plakaten prøver å sette ord på.

Skjermbilde 2016-07-26 kl. 11.43.56

Jeg ser at det er flere bloggere som velger å ikke støtte Sunn Fornuft, og det synes jeg er så rart. Jeg lurer på om det er av mangel på forståelse, og at man rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være. Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud. Flere av Norges største bloggere tjener
millioner på blogg, og da hadde det vært så fint om de orket å i alle fall lytte til noen velmente råd, og kanskje gi noe tilbake. Annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet. Vi har vel mer å tilby enn dét?

Jeg håper virkelig at enkelte bloggere ikke fortsetter å ta dette som et angrep, men som en påminnelse om hvilket ansvar som hviler på skuldrene våre, og hva slags holdninger vi sprer til unge som leser blogg.

Avslutningsvis vil jeg dele denne skjermdumpen, fra en av Norges mest leste bloggere sin spørsmålsrunde nylig. Makes you think.

Skjermbilde 2016-07-22 kl. 12.14.10

Ja, seriøst, hvem faen bryr seg om gode forbilder? Hvem faen bryr seg om at lillesøstrene og brødrene våre leser detaljerte beskrivelser om «riktige» karbohydrater og dietter på
favorittbloggene sine fra de er åtte år gamle, og får dårlig samvittighet dersom de ikke spiser det samme?

Hvem faen bryr seg om at de tror plastiske operasjoner og botox er løsningen på alle problemer, og at fin kropp og hud er synonymt med lykke?

Hvem faen bryr seg om at de får et fucka forhold til mat og kropp, og begynner å kaste opp frokosten sin når de er tolv?

Hvem faen bryr seg?

104 thoughts on “Når man nekter å følge Sunn fornuft

 1. Ida M.T.

  Linnea, du er en jævla bra dame, med bein i nesa og vett i toppen! Det er slike forbilder unge jenter burde ha, sterke kvinner som tør å stå for det de mener, selv om det kan blåse hardt rundt en til tider. Applaus for deg, jeg er fan ?

  Reply
 2. Hege

  Jo men.. i det siste året (?) har du nesten utelukkende vist deg selv fram på bilder som fokuserer på utseendet ditt? Du er ei flott jente og det er gøy med klær og sminke. Men til tross for at vi vet om den tøffe kampen din med din egen kropp, så er du jo ei tynn jente – hvilke signaler sender du? Jeg vil tro det er mange jenter som gjerne skulle vært som deg, og nå framstår du som en av maange magre modeller.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Hmm, fokuserer på utseendet? Jeg legger ut like mange sminkefrie bilder av meg selv som med, om ikke flere. Jeg har aldri prøvd forbedre utseendet mitt, og jeg legger aldri ut lettkledde bilder. Jeg legger selvfølgelig oftest ut de bildene av meg selv jeg synes er finest, men jeg tror folk flest vet at jeg ikke har på meg klær og sminke klar for rød løper hver dag, selv om jeg legger ut bilde av det en gang i blant. Jeg må innrømme at jeg synes det er veldig urettferdig dersom jeg må avstå fra å bli avbildet i hverdagslige situasjoner, bare fordi du anser meg som “tynn”.

   Det er i det hele tatt ganske dølt å kommentere andres kropper, spesielt når jeg alltid velger bilder hvor den ikke står i fokus.

   Reply
   1. Katarina

    Flott du fronter plakaten. Men du er vel ikke rette personen til å fronte dette. Du er ingen fagperson, du legger ofte ut lettkledde bilder av deg selv, du er ute etter oppmerksomhet og er ikke nødvendigvis ett veldig godt eksempel for unge jenter. “Hat-prosjektet” du har drevet med i årevis, kritikken du har gitt mot bloggere (men nå har startet å blogge igjen?) og bøkene du har skrevet til deg selv, om deg selv og med mye bruk av “faen” i påstandene dine ser jeg ikke på som noe trofast forbilde for uerfarne sjeler der ute. Kan du ikke begynne med noe annet en å bli sett gjennom en spiseforstyrrelse, det er ikke noe bra levebrød å bygge seg kjent på, akkurat sånne som deg gjør jo dessverre det?Tross respekt for åpenhet og ærlighet og deling av erfaringer, men er det ikke nok snart?

    Reply
    1. Linnea Post author

     Man trenger ikke være fagperson for å støtte denne plakaten, selv om den er utformet av fagpersoner. Jeg har imidlertid vært opptatt av disse tingene i årevis, og det har vært viktig for meg å si fra hva som er nedbrytende. Mailinnboksen min har også vært vitne til utviklingen, og det dukker stadig opp nye mailer fra fortvilede unge som ber om hjelp. Godt mulig min åpenhet ser ut som et rop om oppmerksomhet fra ditt ståsted, men det får så være, så lenge det kan bidra til at flere unge tør snakke om ting som tidligere har vært veldig tabu.

     Posting av lettkledde bilder driver jeg imidlertid ikke med, og ei heller noe hatprosjekt mot bloggere generelt. Vi har mange gode blogger i Norge, men veldig mange kunne ha godt av å tenke gjennom det de skriver rundt disse temaene. Jeg tviler på at det er noen der ute som har til hensikt å sette griller i hodet på leserne sine, men det er viktig av vi som sitter på den andre og ser det, kan gi noen råd om hvordan det KAN oppfattes.

     PS. Jeg er ikke først og fremst en spiseforstyrrelse, og ble aldri “kjent” via å være syk. Du kommer med mange påstander som ikke stemmer, og som tyder på at du ikke kan ha fulgt med særlig på hva jeg prøver å formidle. Jeg kommer uansett ikke til å slutte med å snakke om viktige ting ved å bruke meg selv, til tross for at du er lei av meg :) Alt godt!

     L

     Reply
   2. AstridVU

    Utrolig godt svar på den kommentaren over her – og særdeles bra og viktig blogginnlegg! Klok er du, og en viktig røst i denne debatten!

    Reply
   3. Hege

    Klønete formulert kanskje, selvsagt skal du få legge ut bilder av deg selv med den kroppen du har. Jeg sier bare at du er veldig streng mot andre bloggere som ikke tar sitt ansvar som forbilder, du nevner alle de unge og lettpåvirkelige jentene som ser demmes “perfekte ytre” og som ønsker seg dit. Da ble min første tanke at du har gått i en ny retning selv, hvor du veldig ofte ser usannsynlig flott ut – utrolige klær, flott sminke. Og om du ikke er direkte lettkledd, så viser du fram en kropp som mange har lyst på. Spesielt de yngste jentene. Nei, du skal ikke måtte kle deg i kjeledress på hvert bilde. Og jeg er helt enig med deg i at kalorier og vekt er farlige tall å spre rundt seg med. Men du er også et forbilde, og akkurat denne teksten din synes jeg ikke henger helt sammen med det jeg oppfatter som et nytt image. Velmenende kritikk, evnt. bare min mening.

    Reply
    1. Linnea Post author

     Hadde jeg vært et godt forbilde dersom jeg veide mer, da?

     Jeg er ganske sikker på at unge jenter tåler å se folk med et “perfekt ytre”, problemet oppstår når vi gir dem oppskriften på våre liv eller kropper. Jeg har vokst opp med magasiner med lettkledde og vakre popstjerner og kjendiser, og kan ikke huske å føle meg støtt av det. Men jeg tror nok at det kunne ha blitt problematisk dersom Britney Spears fortalte meg hvor mye hun spiste eller ikke spiste, trente eller ikke trente. Det er her vi har forbedringspotensial, folk skal ikke være nødt til å gjemme seg vekk bare fordi de har “en kropp mange har lyst på”.

     Reply
    2. June Veronica

     Wow, Hege, det her blir vel litt for dumt å komme med? Dette er jo faktisk ei jente som har vært åpen om spiseforstyrrelser, som i dag er en offentlig person, og dermed er det forventet fra alle som vet hvem hun er at hun til tider har offentlige opptreden, dukker opp i reklamer eller ukeblader.
     Men hvis du tenker deg litt om så hadde vel ikke du heller møtt opp i joggedress på rød løper?
     Det du driver med her er jo kritikk av at jenta pynter seg, og ikke nok med det, men du gir uttrykk for at hun er et dårlig forbilde fordi hun har på seg klær som viser en kropp mange har lyst på??
     Du kritiserer bevisst en person som har slitt med kroppen sin for å ha kommet til et punkt i livet hvor hun tydelig føler seg mer vel med kroppen sin, og kan vise andre som sliter med samme typen spiseproblemer at man kan komme seg gjennom det, og husk at for disse menneskene er et bilde av Linnea motivasjon for å komme seg til en normal vekt. Du kan ikke tenke at alle unge der ute er chubby og vil ned i vekt når de ser henne, men at for utrolig mange er hun et forbilde på andre måter.
     Det mest tragiske med denne, og de fleste kommentarer på dette innlegget, er jo det faktum at dere har helt oversett poenget!
     For til opplysning så er jeg ganske sikker på at Linnea ville informere og oppfordre til å følge “sunn fornuft plakaten”.
     Jeg har tidligere studert journalistikk og som journalist så følger man “vær varsom plakaten” som har retningslinjer for hva som kan publiseres og som ikke skal publiseres, og brudd på denne har selvfølgelig konsekvenser. Det som derimot har blitt et problem for Pressens Faglige Utvalg er nettopp bloggere, da disse ligger i en gråsone, og er mer snakk om ytringsfrihet. Det regnes derfor ikke som journalistikk og kan derfor ikke dømmes etter vær varsom plakaten.
     Derfor er det nå i senere tid blitt opprettet denne “sunn fornuft plakaten” som er bloggernes svar på vær varsom plakaten, og er jo da et forsøk på å unngå mye av blant annet kroppshysteriet.
     Selvfølgelig har de fleste av dere oversett at det er dette innlegget vil gi dere en oppvekker på, og istedet begynt å rakke ned på Linnea som forbilde..
     Har du virkelig et så stort behov for å være negativ at du helt seriøst kan sitte der å si at Linnea ikke er et godt forbilde fordi hun har en pen kropp?
     Vil du da også si at Angelina Jolie er et dårlig forbilde fordi hun ikke har kontroll på vekta? Så fordi hun velger å gå ut radmager så definerer det henne som forbilde? Selv om denne utrolig tynne dama har lepper jeg kunne dødd for, og jeg har ment det så lenge jeg kan huske, så er hun et dårlig forbilde? For såklart er det jo mange 10 åringer med restylane ute å går, og jeg ble såå påvirket at jeg aldri har tatt noe i leppene. Det faktum at hun har mer penger enn vi noen gang vil ha, men likevel er frivillig innen flyktningarbeid i FN, har adoptert 3 barn og har 6 barn, hvor hun er åpen om datteren som vil kle seg som gutt og klippet av seg håret, hun elsker barna sine for hvem de er og lar de være seg selv, men det er vel ikke så viktig det? Eller at de fikk et tosifret millionbeløp for bilder av barna den gang de var nyfødte, men donerte hele beløpet til blant annet UNICEF, men med den kroppen hun har når hun er frisk, og så sykelig tynn hun er ved tilbakefall så er hun vel et dårlig forbilde?

     Kjenner jeg blir så sykt provosert. I det øyeblikket man blir en offentlig person må man ta det forgitt at noen har deg som forbilde, og jeg kan ikke se Linnea forsøke å nekte for at hun også er et forbilde, jeg ser heller det motsatte, og jeg siterer:

     “Jeg lurer på om det er av mangel på forståelse, og at man rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være. Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud. Flere av Norges største bloggere tjener
     millioner på blogg, og da hadde det vært så fint om de orket å i alle fall lytte til noen velmente råd, og kanskje gi noe tilbake. Annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet. Vi har vel mer å tilby enn dét?”

     Jeg understreker “VI har vel mer å tilby enn det”, hun sier ikke “dere”, men “vi”. I samme avsnitt står det at folk altså bloggere ikke skjønner ansvaret, og hva er de ansvarlige for? Jo, alt de poster, og måten det påvirker personen som leser.
     Altså hvis du hadde kritisert mindre og lest mer så vil du se at hun tar ansvar ved å følge denne plakaten, og det skulle være unødvendig å skrive det rett ut, for dette er jo, iallefall for meg, en indirekte måte å bekrefte at hun er klar over at hun også er et forbilde.

     Men når du kan komme med denne typen kroppskritikk og si det er dårlig forbilde, da lurer jeg helt ærlig på hva du definerer som forbilde?
     Synes du selv du er et godt forbilde når du gir kritikk for noe en person ikke får gjort noe med? Skal ikke si jeg vet hvordan hun ser ut i virkeligheten, men utifra bilder ser Linnea ut som en person som alltid har vært tynn, hun har ikke brede hofter eller brystparti slik som f.eks. meg som alltid har hatt litt ekstra på kroppen og som får utstikkende ribbein til og med når jeg er 10 kg over normalvekt, noen er skapt for litt ekstra, mens andre er ikke bygd for ekstra fett og hengemage.

     Hadde også vært gøy å høre hvorfor du mener denne teksten ikke passer til hennes nye jeg?
     At man forandrer stil handler jo om at man endrer seg som person, men det har da ingenting med dette å gjøre?
     Og hvis du mener at dette er et innlegg som fremstiller andre bloggere på en negativ måte, så er jo ikke det veldig rart. Når forbilder er toppen av toppen av norske bloggere som viser frem dyre ting, restylane, silikon, extensions, rumper og klær så kan det da neppe være en overraskelse at det blir nevnt her?

     Reply
  2. Julie

   Skal tynne jenter kun få legge ut bilder av ansiktet og ikke kroppen, nettopp fordi de er tynne? Det er jo hele poenget med sunn fornuft plakaten; du har din kropp, jeg har min. At Linnéa er mindre eller tynnere enn meg betyr også at hun for eksempel spiser mindre, fordi kroppen hennes trenger mindre enn min. Men hennes spisevaner og kropp er like mye bra som min, og vice versa.

   Tldr; det er ikke andres kroppsfasong som er problemet idag, men at man forteller nettopp det. Tynn eller tjukk, man er sånn man er.

   Reply
   1. Linnea Post author

    Nettopp! Og derfor er mine spisevaner ikke interessante for andre enn meg selv. Føler at uansett hva jeg sier om egen kropp her så blir det feil, så jeg skal unngå å ta det opp.

    Reply
  3. Gina

   Hege, har du sett instagram kontoen TIL Linnea? Syns ikkje den kommentaren din stemmer overhode.. Har inntrykk av at ho virkelig prøver å følge desse rådene, og klarer det. Heia Linnea :)

   Reply
  4. Alma

   Linnea! Tusen takk for at du orker å være den gode, fornuftige, reflekterte stemmen i et samfunn som er preget av litt for mye det motsatte. Jeg er helt sikker på at ved å være deg selv og ved å skrive om de tingene du gjør, har du hjulpet veldig mange. Du har i alle fall hjulpet meg.
   Endelig har Sunn fornuft plakaten kommer, det er noe av det viktigste som har skjedd på lenge. Skulle ønske alle kunne se det. Og til denne diskusjonen om Instagram, jeg synes du gjør det helt glimrende, du er deg. Jeg takker deg og applauderer deg! Gleder meg til boka.

   Reply
  5. Kim Helledust

   Helt enig! Du spiller også ekstremt mye på utseendet ditt på sosiale medier.
   Så, hva er det som skiller det legitime fra det feile? At du ikke har tatt plastiske operasjoner? Så da er det greit, tenker du?

   Jeg skjønner hva du vil fram til i kronikken din og i dette innlegget, og jeg er glad for at du tar til ordet for en viktig sak. Men nå kaster du stein i glasshus, kjære deg. Det blir nesten mer interessant å lese om Sophie Elise og påskeegg med palmeolje atter en gang.

   Mistenker at din agenda ikke er helt oppriktig, og at du babler i vei om et aktuelt tema for å få publisitet. Slik venninnen din fra Harstad gang på gang på gang også gjør, og som hun gang på gang blir kritisert for av endel smarte folk som har skapt en karriere fordi de var flinke til noe. -Dvs, de hadde sikkert meninger om regnskog, oljer, aper og forurensing.. eller ulike varianter av VærVarsom- plakaten osv, MEN i t i l l e g g, så har de et talent/en utdannelse.

   Regner med at folk kommer til å reagere med hvorfor jeg skriver et så langt innlegg i en kommentar, at jeg gidder, hat osv… men dette er ikke hat. Det er oppdragelse, og det trenger du også!
   (Men, publikumet ditt er nok vant til å lese romaner, det er vel derfor de følger deg og de andre bloggerne som skal gi ut den ene selvbiografien etter den andre).
   Men, du er en jævel å å skrive bøker, Frøken. Du er bedre på det enn å synse om ting du kan speile deg selv i.
   Slutt med det. Skriv bøker. Og make love.

   Reply
   1. Linnea Post author

    Hei Kim!

    Denne plakaten handler ikke om hvordan jeg eller noen andre ser ut, men hvor viktig det er at vi endrer og tenker over måten vi skriver om temaer som mat og kropp på.

    Jeg har mange meninger, men har ikke noe behov for å ytre meg i det offentlige rom dersom det ikke er viktig for andre. Jeg har selv deltatt med mine erfaringer av hva som kan være skadelig for å sette ord på det i denne plakaten, så jeg kan love deg at min agenda er oppriktig.

    Du må gjerne prøve å oppdra meg, Kim, men kom ikke her og fortell meg hva jeg kan og ikke kan. Det vet du ingenting om.

    L

    Reply
    1. Hjørdis

     Vil du ikke la en mann fortelle deg hva du er verdt Linnea? Forkastelig. Så må vi heller ikke glemme at det ikke lar seg gjøre å være pen og smart på samme tid.

     Reply
   2. Christina

    Hei Kim Helledust
    Jeg er så dritt lei av å høre folk hakke ned på andres meninger grunnet mangel på utdannelse. Linnea har kanskje ikke en utdanning innen helse, men man kan da søren meg si sin mening om dette uansett? Er vi virkelig på vei mot et samfunn der de som ikke har en utdanning innen er visst område skal settes i bås slik at de “eliten” skal seire frem? Det er ikke et samfunn jeg vil leve i. Men hvis du føler dette, er linnea feil person å si dette ifra til. Da kan du heller henvende deg til TV2 foreksempel, som bruker en professor i medisin til å snakke om asylproblematikken og det eventuelt fremtidige økte fremmedhatet som det fryktes varsles i Europa.

    Eller, kan ikke jeg henvende til deg om dette fordi jeg ikke har riktig utdannelse?

    Hilsen psykolog-student som mener alle skal få åpne munnen sin (hallo, ytringsfrihet?). Ja jeg følte for å si hva jeg studerer, så du ikke skal hakke på meg også.

    Reply
 3. Ellisiv

  Tror nesten jeg elsker deg, Linnea! Det du skriver her er så viktig. Tusen takk!

  Reply
 4. Annie

  Du har så rett. Virkelig, en av de få stemmene i bloggverden som faktisk sier noe fornuftig.

  Reply
 5. Stinen

  Viktig tema, bra skrevet, rå dame! Eneste bloggen som er verdt å lese. Digger deg!!

  Reply
 6. Ingrid

  Fint skrevet og jeg er helt enig med deg. Du er et godt forbilde og jeg vil tro mange unge jenter (og gutter) kan trygt se opp til deg og hva du skriver og står for.

  Reply
 7. Birgitte

  TAKK! Jeg Er så enig som enig kan bli! Og når ble det normalt å jogge 1 mil om dagen og drikke grønne smoothies over en lav sko. Er jeg den eneste som ikke Gjør dette?

  Reply
 8. Yrt

  Wtf Hege! Skal ikke Linnea få poste pene bilder av seg selv fordi hun i dine dømmende øyne er for “tynn”?! Hva i alle dager er det slags respons på et meget velskrevet innlegg som ber bloggere tenke seg piiitelitt om før de poster ting? Jeg blir gal av denne verdenen.
  Linnea: takk for at du får meg til å tenke litt mer, le og gråte. Både gjennom blogg og bøker. Du er en svært begavet kvinne!

  Reply
 9. Nora Svihus

  Fantastisk! Stående applaus til deg, Linnea! Som en liten stalker så søkte jeg opp teksten på skjermdumpen og ble riktig sjokkert av å se og bli litt kjent med den bloggeren. Er så glad for at det finnes bloggere som deg.

  Reply
 10. Helene A

  Helt fantastisk! Det er så utrolig viktig at vi har sånne som deg i samfunnet vårt! Du er en som tar ansvar og tørr å bruke stemmen din til de viktige tingene. Tusen takk for at du er et godt forbilde, Linnea!

  Reply
 11. hanne

  Denne plakaten er topp, og jeg håper det er mange som vil følge noen av rådene. Men jeg er enig med Hege, som kommenterer at du også legger ut bilder hvor du er stylet, sminket…selvsagt skal du også få lov til det, men du er et stort forbilde og utseende ditt kan virke oppnåelig for leserne (som gjerne vil bli som deg). Du stiller ofte opp på fotoshoot (Italia) og hos frisør. Du tjener på utseende ditt. Jeg er likevel glad for at du ikke blogger om hva du spiser, kalorier etc. Når man er et forbilde med stor påvirkning OG en blogger, så bør man være enda mer forsiktig og kanskje litt tilbakeholden (selv om det kan virke urettferdig). Dette er bare en ærlig tilbakemelding fra en leser.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Leit at du oppfatter det sånn, for slik føler jeg det ikke i det hele tatt. Det er klart jeg legger ut bilder av ting som jeg er heldig å få være med på, men jeg tjener da ikke penger på det? Og hvilken rolle spiller det egentlig hvordan jeg ser ut, når jeg prøver å spre er gode holdninger og åpenhet? Handler det ikke om en sunn balanse? Folk må jo få se ut hvordan de vil, men jeg synes vi skal fokusere på hva vi har å komme med på toppen av det hele. Folk må altså gjerne operere seg for min del, men spørsmålet er hvordan vi snakker om det.

   Reply
   1. hanne

    Tjener penger, var feil formulert av meg. Mente at du får ting gratis mot at du fronter det (ofte skjønnhetsprodukter som frisør, brudekjoler, glitter over naken kropp) Selvsagt er det du kommer med viktigere enn utseende, jeg forsøker bare at det kan stå i veien, unge lesere (som du vet) klarer ikke alltid å lese hele konteksten. Og bilder er sterkere enn ord.
    Ellers legger jeg merke til at du forsvarer deg gjennom hele kommentarfeltet. Greit nok det, men synes det er underlig at du ikke kan ta til deg litt selvkritikk. Det er ingen skam i det.
    Alt godt.
    H

    Reply
    1. Linnea Post author

     Det er nok ikke nødvendigvis sant, men skjønner at det kan framstå sånn når jeg ikke skriver inngående om hva som er avtalen, eventuelt ikke er det.

     Mine hensikter vil nok uansett misforstås av en eller flere, og det er klart jeg tar til meg kritikk på veien. Jeg har godt av å få vite hvordan jeg framstår overfor andre, men da må jeg også få lov til å si svare for meg når jeg synes noe er urettferdig eller feil.

     Men setter pris på ærlige tilbakemeldinger, det må jeg tåle når jeg selv roper høyt!

     Reply
    2. AstridVU

     Forsvarer deg gjennom hele kommentarfeltet og ikke tar til seg selvkritikk? Det er det rareste jeg har hørt. Når noen er uenige, så må man jo få lov å svare på det – begrunne og forklare, evt kunne si at man respekterer meningen, men ikke er enig. Og det gjør virkelig Linnea. Det bør ikke tas som selvkritikk av Linnea, bare fordi noen har valgt å gi henne kritikk på noe – det må jo først være hold i kritikken og noe hun selv mener hun kan og bør gjøre noe med. Og det håper jeg virkelig IKKE er hennes konklusjon etter å ha lest dette, skrevet denne bloggen og lagt ut de bildene hun gjør på instagram, snapchat og annet. Det hadde vært veldig trist. Synes absolutt ikke hun skal ta denne kritikken til seg, for jeg mener som nevnt at hun er en viktig stemme i en viktig debatt. At hun er tynn kan hun da virkelig ikke noe for (som om det skulle være noe galt, fordi det er det idealet mange streber etter). Hjelpes.

     Reply
 12. Stine

  Du er så bra, du! Blogg har blitt en seriøst business de siste årene, og veldig mange bloggere burde få en større innføring i hvor stort ansvar de faktisk har. Man er et forbilde for en eller annen, enten man vil det eller ikke. Takk Linnéa, for at du slår et slag for sunn fornuft! Det er overraskende mange som mangler akkurat dette.

  Reply
 13. Mona

  <3 Kjempe bra skrevet om et så viktig tema! Du fremstår som et godt og betydningsfullt forbilde for så utrolig mange. Tusen takk.<3

  Reply
 14. Jente26

  Kjære flotte Linnea! Jeg er så glad og takknemlig for at du tar opp akkurat dette! La nylig merke til det innlegget til den bloggeren jeg tror du refererer til. Jeg ble så ufattelig sint, trist og frustrert over hennes uvitenhet og egoisme! De retningslinjene som blir presentert på plakaten er det beste som har skjedd bloggnorge og sosiale medier! Det er trist at noen ignorante og pengegriske jævler velger å overse dette! Tusen takk for at du velger å forfølge dette slik at der forhåpentligvis blir debattert! Er veldig nysgjerrig på hvilke motargumenter som vil bli brukt av denne bloggeren… Tusen takk for den motparten du representerer! Håper du kan være stemmen til alle oss “blitt-normalvektige-men-som-fortsatt-kjemper-en-daglig-kamp”-anorektikerene her ute!

  Reply
  1. Linnea Post author

   Er ikke meningen å angripe denne bloggeren spesielt, men jeg ser denne holdningen hos veldig mange bloggere der ute i disse dager.

   Og ja, selv om folk er uenige, kommer jeg til å ta kampen! Takk!

   Reply
 15. Anne Kari Prestegaard

  Husker godt hvor irritert jeg var på min yngste datter over at hun brukte tid på å lese bloggen din!
  Så leste jeg bøkene dine, som datteren min hadde kjøpt og fått signert. Jeg skjønner jo nå hva jeg gikk glipp av, da jeg ikke tok meg tid til å lese hva datteren min var så interessert i. Jeg ble så grepet og gråt i bøttevis. Mine egne negative tanker og problemer virket ubetydelige. Siden har jeg sett små glimt av deg i media og forundres stadig over hvor godt du formulerer deg og hvor reflektert du virker. Jeg gledet meg over og med deg i “skal vi danse”. Jeg gråt med deg da du besøkte en fattig familie i Afrika. Jeg gledet meg over at du ble kjæreste med Sondre Lerche, som jeg også liker veldig godt.
  Lykke til med boken din, denne gangen skal JEG kjøpe den!

  Reply
  1. Linnea Post author

   Så fantastisk å høre – tusen takk! Det er som du sier veldig viktig å sette seg inn i hva barna leser og interesserer seg for, og ikke minst lære de kritisk lesning. Det er mange påstander man skal misledes av der ute, og da er det viktig å ha gode verdier i bunn. Foreldre er uansett det viktigste forbildet man har!

   Reply
 16. Benedikte

  Halleluja og takk for at du finnes og blogger! Du er mitt forbilde, og ikke fordi du er tynn og pen men fordi du er morsom og smart. Gleder meg til nye boka:)

  Reply
 17. Mia, 24

  Jeg har slitt med mat og kropp siden jeg var 8 år og lest mye blogger i de periodene det var som verst, og jeg kan love deg, Linnea, og alle andre, at DU er en av de få som har hjulpet meg i riktig retning. Du har inspirert meg til å åpne meg for både familie og venner om utfordringene mine, og det har gjort livet mitt så utrolig mye bedre. Tusen takk for at du er den du er og at du tar opp kampen for oss andre som ikke har en like sterk stemme.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Herregud, mia, jeg blir så glad for å høre dette at du aner ikke. Det gjør alle disse kampene hvor folk anklager meg for det ene og andre så utrolig verdt det. Takk for at du leser, jeg heier på deg!

   Reply
 18. Tone

  Takk for at du er eit godt forbilde og person. Verden trenger fleire som deg!!! Lykke til vidare :)

  Reply
 19. Lisa

  Det du gjør er så fantastisk bra! Synes du formidler et godt bilde på hvordan det er å være menneske gjennom alsidigheten i det du deler. Også er du ei god storesøster som tar vare på alle barn og unge som ikke er hundre prosent sikker på hvem de er enda, og som ikke trenger noen som forteller dem hva de skal spise og hvilke inngrep de kan gjøre. Får en tåre i øyekroken når jeg tenker på de, og på hvor mye de trenger en som deg.

  Også vil jeg sende deg en STOR takk!! Du fjernet tabuen rundt psykisk uhelse for meg, slik at det ble greit å dele.

  Og ang. Diskusjonen over. Det er sinnsykt fint å se deg smile i fine kjoler på div. Media – også er det sinnsykt morsomt å se ei dobbelthake i ny og ne.

  Reply
 20. Kristine

  Det som er så fint med deg, Linnéa, er at du er ærlig og modig, sterk og smart. Du har skrevet og snakket om spiseforstyrrelsen uten filter – og nettopp derfor har du hjulpet så mange. Anoreksi er en grusom sykdom som kun stjeler, aldri gir.

  Jeg tror enkelte misforstår Sunn Fornuft-plakaten. Det handler jo ikke om å frata noen ytringsfriheten, men om å fjerne de totalt unødvendige detaljene som gjør det veldig enkelt å sammenligne seg. Som du skriver, hvilken nytte har andre av å vite hvor mange gram havregryn en person spiser? Eller hvor langt man løper?

  Jeg er også sjokkert over at ikke alle de største slenger seg på og griper muligheten til å ta litt ansvar. Det er fint mulig å spre samme budskap/motivasjon uten pulsklokker osv. Og dersom man ikke selv forstår nøyaktig hvorfor enkelte ting er triggende så kan man jo stole på de ekspertene som mener at det er det og likevel justere litt?

  Nå har vi jo fått denne infoen svart på hvitt og da er det opp til hver enkelt å vurdere om det er en pris som er verdt å betale. Enten kan man stå dønn fast på at alle som leser en blogg selv er ansvarlig for hvordan innholdet tolkes. Eller så kan man vise litt hensyn og følge noen retningslinjer.

  Sorry dritlang kommentar, men jeg synes det er så viktig. Utrolig flott blogginnlegg, som alltid. Nå gleder jeg meg skikkelig til boka di kommer.

  Du er så bra, Linnéa.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Du er så bra, Kristine. Takk for alle gode ord, og takk det samme! Klem

   Reply
 21. Marius

  At noen bloggere nekter å forholde seg til Sunn Fornuft plakaten, handler kun om frykt for å miste de leserne de har opparbeidet seg. Money talks.

  Bloggere som livnærer seg av blogging, er profesjonelle aktører, og man burde kunne kreve profesjonalitet fra dem. Med det mener jeg at de bør forholde seg til ett felles sett spilleregler, sånn som alle andre profesjonelle aktører i alle andre bransjer.

  Tradisjonelle medier er pålagt å forholde seg til Vær Varsom plakaten, og risikerer straff om de trosser den. Hvorfor skal dette være annerledes for bloggere?

  Reply
  1. Marius

   Kommentaren over er forøvrig ment som et generelt innlegg i debatten rundt blogg og bloggernes ansvar.

   Det er på ingen måte ment som kritikk mot Linnéa Myhre, selv om det postes her. Linnéa er vel en av svært få bloggere som faktisk er sitt ansvar bevisst, og som både tør og evner å sette et kritisk lys på de utfordringene bloggkulturen har ført med seg.

   Reply
 22. Lise

  Fikk frysninger av de siste setningene. Du tar det opp på en måte som treffer!!! Digger deg Linnéa, du er en viktig og godt forbilde!

  Reply
 23. Camilla

  Jeg er så glad for at du er en del av bloggverden! En fornuftig, klok, morsom og smart stemme blant alt dette hysteriet og overfladiske maset.

  Reply
 24. Caroline

  Godt skrevet! Jeg synes det er uendelig synd at ikke flere av toppbloggerne tar til seg det som står i plakaten. Jeg kjente jeg kunne bli bedre på noen punkter, og det kan vi nok alle.

  Reply
 25. M

  Kjære Linnea. Tusen takk for at du orker å stå i denne kampen og for at du er et GODT forbilde. Verden skulle ha hatt flere som deg.
  Jeg slet selv med alvorlige spiseforstyrrelser fra jeg var 10 til 21 år, og jeg ser med skrekk og gru på hva enkelte lirer av seg i kommentarene over. De kan ikke skjønne stort, eller evne å sette seg inn i andres situasjon. “Blitt kjent” og “sees” gjennom spiseforstyrrelsen? Really?
  Jeg var den 12-åringen som slukte blogginnlegg rått og som kastet opp frokosten sin på sykehuset. Nei, det var ikke bloggverden sin feil at jeg ble syk, men de helte ikke akkurat vann på bålet for å si det slik. Takk og lov for at jeg kom meg ut av det, og for at jeg har et helt annet perspektiv på det i dag.
  Fra en alvorlig syk bloggleser: du har aldri vært en blogger eller et forbilde som helte bensin på bålet, og du er en av få bloggere som peiser på med vann i dag. Takk for at du orker Linnea. Du er fantastisk, og du hjelper nok flere enn du aner.

  Reply
 26. Celine

  Fantastisk bra at du fronter dette! Blir forbauset av de negative kommentarene helt øverst. Stå på, jeg heier på deg!

  Reply
 27. Ida Marie

  Takk!! Å benekte for det ansvaret man har som såpass profilert blogger vitner om liten evne til å se hva som foregår utenfor sitt eget hode (da sier jeg ikke at det ikke kan foregå mange bra tanker og ting inni det hodet altså, men det skjønte du kanskje). Jeg kan jo forsåvidt forstå det, at man går i forsvarsposisjon og vil rettferdigjøre alt man gjør med at alle er et eget individ som burde ta egne valg og gi faen i hva røkla rundt tenker; men som en offentlig figur som er et forbilde uansett hvordan man vrir og vender på det burde man hvirkelig vise at man er klarover hvilken påvirkningskraft man har – og ta hensyn til det. Jeg er så glad for at din stemme runger så klart og tydelig som den gjør, jeg veit det er mange som trenger nettopp dine ord. Selv har jeg egentlig aldri følt noe særlig på dette jaget om å være perfekt, og jeg er så heldig at mat aldri har vært en fiende for meg – det tror jeg har mye med at jeg i løpet av mine tenåringsår ikke blei så eksponert for presset – jeg var opptatt med å lese den herlig spissformulerte bloggen din. Og hjartesmil sin. Og supermarie. Så var det en gutt som het Matias som skreiv så vakkert at jeg grein nesten hver eneste dag. Dere var (er) så flinke med ord, og jeg er så takknemlg for at det var nettopp dere jeg lot me inspirere av på internett. Så ja, takk igjen. Takk for alle smilene og takk for alle tårene, jeg er helt sikker på at gode forbilder har bidratt til at jeg har det ok med meg selv og kroppen min. Takk for at du er du!

  Reply
 28. Katrine

  Hei!

  Helt enig i at det er usolidarisk å ikke følge Sunn Fornuft-plakaten. Men er det ikke ganske drøyt å gi bloggere ansvaret for at tolvåringer kaster opp maten sin? Blogger kan sikkert være triggende for de som har en sårbarhet fra før, men spiseforstyrrelser har jo som kjent komplekse årsaker, og det blir litt vel spenstig å gi bloggere som ikke følger en plakat med gode råd ansvaret for at barn får spiseforstyrrelser.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Å gi bloggere skylden for at unge kaster opp maten sin er nok å sette det litt på spissen, men om du leser teksten min, står det ganske tydelig at jeg ikke tror blogger alene gjør folk syke. Jeg greide helt fint å bli syk uten Internett, og vet alt om at en spiseforstyrrelse er sammensatt. Men jeg tror bloggere gjør klokt i å tenke over hvilke signaler de sender, slik at de ikke bidrar negativt i ungdommens allerede vanskelige hverdag.

   Reply
 29. SofieT

  Det kan være vanskelig å finne ut hvor usikkerheten til andre blir tydeliggjort mest. Noen ganger virker det som om bloggere ikke er usikre i det hele tatt, og at tips og råd er fasit- det har tråsalt gjort dem så utrolig lykkelige. Det er kanskje der en skal snu seg om og se nøyere på det som blir skrevet. Fordi er det ikke nettop usikkerheten som gjør at de har et behov for bekreftelse på at det er lurt og imponerende å spise x gram havregrøt og jogge x antall mil? Deres personlige seier blir irrelevant, det er andres godkjenning som gjør det verdt det. At det kan bli gjort opprør mot en så banal ting som å ta hensyn til andre, gjør meg overrasket. Jeg er 20, og ser på “disse” bloggerne med et skråblikk på ca 70 grader. Da jeg var 14 var skråblikket mitt intet-eksisterende. 14åringer nå er godt mulig bedre rustet mot alle inntrykkene de blir utsatt for, men allikevel. 10 grader- at the most. Det bør gjøres en endring, er jeg enig i.

  Du gjør en viktig jobb- Linnea. Du sier din mening, mange er enig med deg. Mange er uenig også, men det tåler du. Liker at du svarer, det gjør deg til en av oss. Leser bøkene dine, og det vil jeg fortsette med (da jeg håper det kommer fler?????) fordi meningen din er veldig VELDIG viktig for meg!

  Fortsett arbeidet mot ting som er kjipt og ikke blir slått hardt nok ned på, din stemme runger høyt over mange andre sin! xx

  Reply
 30. Anonym

  hei linnea. så deg i aftenposten og skumleste nesten hele artikkelen. det slo meg, siden jeg så mest på bilde av deg, at du fortsatt er superfin og dessverre fortsatt ser litt trist ut på ALLE bilder. skulle ønske jeg kunne lappa til deg der og da. men så går det ikke å lappe til folk samme hvor mye man vil, ikke på nett ihvertfall, forhåpentligvis vil fremtiden og 3d-printing løse det problemet så jeg en gang i fremtiden kan gi deg en lapp i ansiktet og en klaps på rumpa. sexistisk og kvinnefiendtlig men ikke så ille som du tror, jeg skrev det samme til hank von helvete.

  neida.

  så ellers da linnea? jeg har aldri lest noe særlig av det du har skrivi men jeg har sett på bildene og det må vel være verdt noe det og? dessverre kan jeg ikke si jeg kjenner deg sånn som resten av folket men for deg er det sikkert et pluss, ingen som har lappa til deg ennå? nei der ser du. heldiggrisen babe.
  anyways, synes det er veldig morsomt at du er blitt superkjendis ihvertfall i norsk målestokk. jeg ler av tanken på alle de misunnelige bloggvenna dine ..lol

  okei linnea .. har du lest alt jeg har skrivi ? det må du slutte med, det er bare vas uten innhold.

  Reply
 31. Karoline

  Du er rå altså :) Merker at jeg mistenker andre kjente bloggere for å kommentere og gjemme seg bak andre navn. I såfall ganske lowlife. Du svarer så treffende og bra ! Dessverre så får penger folk til å skrive omtrent hva som helst på bloggene sine.

  Reply
 32. Pernille

  Hei Linnea!

  Flott artikkel, og jeg er for så vidt enig. Men jeg lurer på en ting. Du har jo satt et ansikt på spiseforstyrrelser, det jeg bekymrer meg litt over er at unge mennesker kan jo se på kroppen din og tenke at for å bli sånn må det jo en spiseforstyrrelse til. Du ble jo en gang i tiden kåret til “Norges mest sexy”, og at unge da kan tenke at det er sexy og være tynn, og for å bli tynn må man ha en spiseforstyrrelse. Jeg føler at du på en måte ikke trenger skrive hva du spiser, fordi det jo allment kjent at du har hatt en spiseforstyrrelse. Er ikke du også da med på kroppspress når du legger ut slanke bilder av deg selv fra fine photoshoots? Nå er jo kropp, nettopp bare det. En kropp. Og jeg er helt enig at tall, BMI, vekt, kcalinntak etc. er helt unødvendig og har ingenting å gjøre på en blogg, men du har jo vært syk, og det er lett å trekke den slutningen at din kropp er som følge av en spiseforstyrrelse og at det i seg selv er nok til å påvirke unge mennesker. Og det handler ikke om at du “ikke skal få lov til å legge ut bilder fordi du er tynn”. Men at folk kan tro at du er tynn pga. en tidligere spiseforstyrrelse. Jeg husker for så vidt også at du la ut om matinntaket ditt tidligere, bla. var det mye speltlomper og taco ute og gikk. Men man lærer jo av sine feil, og jeg har ikke sett dette på bloggen i det siste. Men jeg håper du også forstår hvordan du er med på å påvirke, og at ting er litt mer komplekse enn bare tall. Bare en refleksjon dette her altså :) Håper jeg gjorde meg forstått her? litt vanskelig å formulere seg riktig :)

  Ha en fin dag :)
  Hilsen Pernille

  Reply
  1. Linnea Post author

   Hei Pernille!

   Dette er en ganske sammensatt problemstilling, men jeg forstår hva du mener. For det første, handler ikke spiseforstyrrelser om å være tynn. 90% av de med spiseforstyrrelser er normalvektige, undervekt er bare et ekstra problem. Nå er det noen år siden jeg sist var undervektig, og jeg har litt etter litt begynt å akseptere og bli glad i kroppen min. At jeg må forsvare en sterk og sunn kropp synes jeg er dritkjipt, spesielt når jeg vet at det har motivert så mange tidligere likesinnede i kampen mot undervekt, og se at det går an å være normalvektig og ha det bra. Av og til lurer jeg på hva som skal til for å være et godt forbilde – er det en riktig vekt og utseende man må ha for å kunne si noe viktig?

   Hva speltlomper og taco gjelder, har du rett i at jeg har sagt at jeg at har likt det, men det er da ikke farlig? Ingen vet hvor vidt jeg har spist en eller tusen lomper, eller noe om resten av kostholdet mitt. :)

   Se øvrige spørsmål for mer utfyllende svar.

   L

   Reply
   1. Pernille

    Takk for svar, det oppklarte litt for min egen del:) Men jeg er redd for at yngre ikke klarer helt å dra den slutningen om at det bare er 10% som er undervektige. Dessverre er det ikke det som fremstilles i media, og for mange handler det jo om å være tynnest og penest, koste hva det koste vil(bokstavelig talt). Sånn som det fremstilles i media har jo tynn og pen på en måte blitt “oppskrift” på suksess, noe som er helt sykt. Og nei, det er ikke noe som heter riktig vekt eller et riktig utseende eller riktig kropp. Men da kan jo også de du kritiserer dra det kortet. At selv om man har “riktig” eller “ikke riktig” kropp, er normalvektig eller ei, så kan man være et godt forbilde og ha noe viktig å si, selv om man er halvnaken på internett.
    Og når det kommer til speltlomper og taco, så er det jo det vi leste at du spiste. Og ikke om alt det andre du evt spiste eller ikke spiste. Det kan jo også påvirke noen. Offf, nå føler jeg at jeg er blytung her, blir sliten av meg selv, så nå skal gi meg. Så ha en flott kveld! Du er flink og stemmen din er viktig! Noen vil alltid være uenig, og nyanser er viktig :) Tommel opp på begge hendene for deg! :)

    Reply
 33. Sarah

  Har selv vært innlagt for anoreksi og sliter fortsatt veldig med mat, og jeg husker jeg leste alt de frarådet å spise og alle tipsene på hvordan å gå ned i vekt på blogger og artikler. Det eneste disse “rådene” ga meg var en enorm skamfølelse og et hat over meg selv. Jeg var ikke bra nok og jeg måtte endre meg fordi alle disse bloggerne så jeg jo opp til. De var pene og så ut til å ha livet på stell og jeg fikk jo inntrykk av at å være tynn, fit og sunn var det aller viktigste. At det definerte meg.
  Underbevistheten min lagret all informasjonen, men jeg sa at det ikke påvirket meg. Jeg tror heller ikke at jeg ble syk av å lese blogg. Jeg er jo ikke den eneste som gjør det. VG og dagbladet er jo minst like ille, men jeg tror problemet er at folk som vokser opp idag får feil verdier og fokus.

  Reply
 34. M

  Jeg må også si at du har helt vann, og ikke bensin på bålet. Jeg har vært gørrsjuk, frisk, hatt tilbakefall og blitt “frisk” gang på gang på gang. Jeg har endelig begynt å like min egen kropp (noen dårlige dager, men sånn er det bare), og det du skriver her, DET ER SÅ UTROLIG VIKTIG. Tusen takk!! Jeg blir heeelt målløs av enkelte bloggere, og er utrolig glad jeg er 24 år og ikke er 10 år yngre. Hvordan i alle dager skulle det gått med meg da? Du er og forblir dritkul. Hjertehjerte

  Reply
 35. Anonym

  Hei Linnea! Jeg synes det er fantastisk at du tar denne kampen, og setter andre bloggere litt på plass. Jeg er gravid for første gang og bekymret for å få en datter fordi jeg vet at kroppspresset for jenter kan være så utrolig stort og altoppslukende (dog jeg er klar over at gutter også får sin del av dette). Sånn skal det ikke være!! Når jeg leser om dine holdninger og ser din kamp for å forebygge kroppspress, øyner jeg et lite håp. Et håp om at dersom jeg nå får en datter, så har flere i fremtiden valgt å gjøre som deg, og at jeg slipper å være bekymret for hva hun leser på nettet hver dag. Kanskje du i fremtiden iverksetter en motbølge? Det er så inderlig lov til å håpe! Tusen takk for at du er du! <3

  Reply
  1. Linnea Post author

   Jeg håper inderlig vi greier å stoppe denne utviklingen før den eskalerer, men jeg er sannelig ikke sikker på om det går. Glad vi er flere som mener det samme, i alle fall. Klem til deg!

   L

   Reply
 36. Ida Aronsen

  Men hva gjør man da. Når bloggerne hele tiden sier “jeg har ikke bedt om å være noe forbilde…” -noe mange “kjendiser” har lett for å si.

  De fraskriver seg all ansvar for bølgene de lager med sine store båter.

  Kan man kreve takk fra noen som ikke har bedt om hjelp? Og kan man kreve at de skal være forbilder når de sier at de aldri har bedt om å være forbilder.

  Jeg er helt enig med det du skriver. Men hva sier bloggere når du legger ut slike innlegg?

  Glad du er tilbake <3

  Reply
 37. Luna Anette

  Jeg husker fremdeles at du sa jeg var fin som jeg var etter jeg uttrykte misnøye med min egen kropp etter Guess-visningen vi hadde for ørten år siden. Du er virkelig et godt forbilde og absolutt ei både unge og eldre burde se opp til. Jeg gjør i hvert fall det!

  Reply
 38. Jack

  Veldig koselig at Kjetil Mannheim, voksen mannlig leder av en bloggtjeneste mener at siden det er umulig å beskytte folk mot alt, så vil han heller ikke prøve å beskytte dem litt engang. Så klart det må være greit med bikinibilder som genererer massevis av klikk og som voksne mannheimer kan kose seg med, mens små jenter gråter fordi de ikke ser sånn ut selv om de prøver. Og oppskriften på å se sånn ut må de selvsagt få sånn at de hvis de ikke blir syke på veien kan bli nye flotte bloggere som kan rapportere om midjer og porsjoner i en evig runddans. Nei, hvorfor skal mannheim eller bloggerne gjøre noen innsats for å snu dette??? Siden det er så komplisert er det nok like greit å la være.
  Takk for at hvertfall du prøver Myhre.

  Reply
 39. Eirin

  Du er rett og slett fantastisk! Så utrolig bra at du blogger igjen! Endelig en fornuftig stemme som tør å rope høyt om det hun brenner for. Ble så glad av å lese dette innlegget, etter å (dessverre) ha rotet meg inn på bloggen du siterte fra på slutten av innlegget her. Takk for at du fins i bloggverdenen, Linnéa!

  Reply
 40. Lilli

  Veldig bra artikkel Linnea! Bloggarar som legg ut “oppskrifter” på kva og kor mykje ein bør ete, og korleis ein bør trene kan vere farlege oppskrifter for både born og unge. Eg var på foredraget ditt på Undervegskonferansen på Stord i vår, eit veldig godt foredrag må eg seie! Som lærar får ein med seg mykje av det ungdommane er opptatt av, og det er litt skremmande kor opptatte mange er av trening og kosthold, då med eit perspektiv på utsjåande og ikkje helsegevinsten. Dei saumfarer bloggar og instagramkontoar, der dei plukker opp tips og triks for å bli som “idealkroppane”, noko som slett ikkje er sunt. Godt du slår eit slag for Sunn Fornuft-plakaten, håper fleire bloggarar gjer som deg og tenkjer over kva dei legg ut av informasjon om kosthold og trening.

  Reply
 41. Gamla

  “for noen er tall farlig”
  – men hvem kan vite det, da?
  Havregrynporsjoner må vel komme i alle størrelser, 30 grams, 60 grams, 90 grams, 120 grams, 150 grams (og videre, legg til 30) men hvilket tall er det som gir dårlig samvittighet hos 8-åringer? Er det alle tall som er farlige?

  Må man ha hatt noen år på RASP eller BUP eller hva det heter for å vite hvor farlige tall er?

  Jeg digga banankronikken din, og syntes liksom jeg skjønte noe jeg ikke hadde skjønt før. plakaten du forkynner her hadde jeg lest, men repetisjon er bra, så takk for det, men nå lurer jeg bare på Hvorfor gi bloggerne så mye tid? Har du ikke lyst til å lære andre ting?

  Jeg lurer på hvordan man bygger sin egen båt. Jeg lurer på hvordan man kunne skrive symfonier i tenåra. Jeg lurer på hva jeg skal bli. Jeg lurer på når det er best å høste inn eplene, og om jeg beskjærte trærne riktig i våres. Jeg lurer på om elbilistene kommer til å beholde fordelene og om det er lurt med gratis leksehjelp.

  Men jeg gidder ikke å gi av min dyrebare tid til å lese teite rosabloggere. Sorry.

  Og jeg lurer ikke på hvordan jeg skal få verdens mest perfekte kropp. Den jeg har får duge.

  Og så fikk jeg lyst til å lese bøkene dine, så da gjør jeg det.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Forstår ikke helt hva du spør om?

   Vi kan godt gi bloggerne mindre tid og oppmerksomhet, men da tror jeg det kan utvikle til å bli enda mer ukontrollert. Godt å bare få inn gode kjøreregler først som sist, så kan vi la dem være i fred. Du er dritheldig som ikke bryr deg om den perfekte kroppen og veien til den, men husk at det er veldig mange andre som gjør det og oppsøker det! Og da er det vel fint at vi kan skrive om det på en bra måte, i stedet for å formidle skadelig informasjon uten at man vet det :)

   Reply
   1. Gamla

    Kjørereglene er fine. Helt fine.

    Jeg spør vel av uvitenhet. Hvor store havregrynsporsjoner hver enkelt spiser er vel fordelt etter en normalfordelt kurve, vil jeg tro. Dvs at alle har sitt eget havregryntall. Hvorfor tror noen at sitt eget havregryntall er feil?

    På en normalfordelt kurve er det plass til alle tall.

    Jeg har ingenting imot at du griper til pennen (eh, tastaturet) og kjefter på rosabloggerne, det synes jeg er kult. Jern sliper jern og det er gjennom kontakt med andre vi bryner oss. Jeg vil gjerne lære mer om hvordan jeg skal ta mer hensyn til andre,

    Reply
    1. Linnea Post author

     Det er nok dessverre veldig svart-hvitt å se det på den måten. Spiser man selv x antall gram, og bloggeren du gjerne vil bli som halvparten av det, er det lett å sammenligne seg og føle at man spiser for mye. Og just like that har du halvert frokosten din dagen etter. Ikke for alle, men for noen.

     Reply
     1. Gamla

      Dear L,

      Svart-hvitt er en bra måte å se kontraster på. Det jeg reagerer på, er forståelsen om at vi skal være like. (for da kan ikke jeg være meg, og det vil jeg jo veldig gjerne være)

      Altså, du spiser X gram, bloggeren du følger spiser halvparten. Hvor blir det av tanken “Sånn er jeg, og sånn er det”? Integriteten? Jeg blåser i om andre spiser det halve eller det kvarte, det doble eller tredoble, for dette er min bolle med gryn, lizzom?
      Vi er ikke like og det er stilig. Kopier er kjedelig.
      Nå får jeg sikkert tyn for at jeg ikke forstår og det er isåfall helt sant. Jeg forstår ikke at man ikke aksepterer variasjonen. Jeg forstår ikke spørsmålstillingen “hvor mye er riktig tall” når ingen dager er like.

      Hvor kom “Jeg vil bli som den bloggeren” fra? Og hvorfor ikke ha litt mer høyverdige mål enn midjemål?

      Reply
 42. Linnea Post author

  Og til deg som mener at jeg har påført deg spiseforstyrrelser ved å ha sagt at jeg spiser taco og drikker pepsi max back in the days: send meg en mail! Jeg prøvde å maile deg på adressen du kommenterte med, men den eksisterte ikke. Kommer ikke til å publisere kommentaren her, da den inneholdt ganske mange vonde anklager, men jeg tar gjerne en prat om det. De få gangene jeg har skrevet om mat har jeg prøvd å være morsom (selv om jeg ikke synes noe av de greiene er morsomme i dag, fem år etter) – men dersom det har blitt plukket opp og brukt som thinspo eller lignende, er det bare et veldig godt eksempel på at hva som helst kan misbrukes.

  Og til dere som overvåker kommentarfeltet mitt og mener jeg er dobbeltmoralsk som kritiserer Isabel og ikke SE: vi er nok alle skyldige i vårt, og jeg mine stunder hvor jeg er oppgitt over SE og har konfrontert henne med det. Ikke alltid det hjelper, men vit at jeg står på mitt!

  Reply
 43. Kristiane

  Du er så god! Jeg ønsker meg et merke på bloggene til alle som har signert kontrakten. Alle som ikke har gjort det kan få usunn skrevet i panna for min del.

  Reply
 44. I

  Hei Linnea. Har vert stor fan av deg i lang tid og er helt enig i det du skriver her. Men det jeg reagerer på er at du flere ganger har “hengt” ut denne bloggeren som vi alle vet du snakker om her på snapchat. Det synes jeg du skal holde deg for god til. Du av alle burde vite at man ikke gjør slik som å legge ut et bilde på snap og skrive “når du har operert bort lårene dine” eller i den duren. Trodde liksom det var alt du var imot? Å kommentere andres kropp? Operert eller ei, operasjoner grunner som regel i voldsom usikkerhet. Har absolutt ingenting til overs for denne bloggeren, men synes du kan holde deg for god til å kommentere andres kropp på den måten.

  Fint innlegg, har lest begge bøkene dine og liker deg veldig godt! Klem

  Reply
  1. Linnea Post author

   Det har du rett i, her er jeg dobbelmoralsk så det holder. Takk, jeg tar selvkritikk og holder meg god for denslags i framtiden. L

   Reply
 45. Thea

  Jeg er “nesten stolt?” over hvor du har kommet i dag. Jeg har lest bloggen din nesten fra da den ble startet, og jeg ble glad da jeg så at du begynte å oppdatere den igjen. Jeg utviklet spiseforstyrrelser på slutten av videregående og fant mye trøst i å lese bloggen din. Samtidig som at du fikk meg til å begynne å spise lumper… Men det var etter at Caroline fikk meg til å kutte ut carbs, men hvis jeg lagde lumpene selv med eggehvite og mandelmel tenkte jeg at det var greit. Poenget er at denne plakaten er viktig!! Jeg tror ikke at jeg ville dratt det så langt som jeg gjorde om jeg ikke hadde hengt meg opp i alle andre. Jeg blandet alle diettene til en diett som eliminerte alt.
  Nå er jeg nesten frisk, men jeg blir trist av å tenke på de ungdomsårene og menneskene jeg mistet.
  Lykke til med alt, du gjør en god og viktig jobb!

  Reply
  1. Linnea Post author

   Så kjekt å høre, Thea!

   Dritt at du begynte å spise lomper du også, men dette er et veldig godt eksempel på hvor påvirket man kan bli. Heldigvis får man ikke spiseforstyrrelser av å lese at noen er glad i lomper, men hvis man allerede er livredd for carbs, kompliserer det jo en del greier. Håper du har det bra nå!

   klem

   Reply
 46. Malin

  Når man er altroistisk skal man ikke trenge å tåle all kritikk selv om man roper høyt :) Du virker uansett sterk. Selv synes jeg iallfall det gir ekstra styrke å stå opp for andre så kan bare sende varme tanker å håpe du står i stormen <3

  Reply
 47. Maria

  Du er så flink til å få sagt det som trengs å sies! Jeg er stort sett alltid enig i det du skriver. Ikke stopp! ?

  Reply
 48. Kristina

  Er så enig, så enig! Ikke slutt å skrive!

  Hvor har du funnet rosa fisk i løsvekt?!

  Reply
 49. Stine

  Takk for at du skriver om dette! Jeg vet om flere som trenger å lese dette, få dette innlegget printet inn i hodet sitt pga negativ påvirkning fra bloggere og media. Så TAKK Linnea!

  Reply
 50. Ida

  Imponerende, rett og slett, du er et fantastisk forbilde! Du var min store trøst gjennom mine år med spiseforstyrrelser, så tusen millioner takk for at du er du.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *