Når rosabloggere blir bokanmeldere


Okey, er det flere bloggere som skal skrive «bokanmeldelse» av den erotiske romanen Calendar
Girl
i nærmeste framtid?

49215c56a4d516b1a506b0888cb9f24b

Jeg foreslår nei.

Jeg forstår meg ikke på forlagsbransjen om dagen, som pumper ut bøker til
rosabloggere. Hvordan skal rosabloggere – som daglig skriver om sminke og klær for penger – greie å omtale litteratur slik at det blir troverdig?

Jeg kjenner godt til «jeg skriver ikke om noe jeg ikke kan gå god for»-frasen: den bloggere har brukt i årevis for å forsvare all driten de reklamerer for. Det har for øvrig blitt en unnskyldning jeg til en viss grad tro på, ettersom blogging har blitt en så stor business at man ikke lenger KAN gå god for alt man ufrivillig får i posten.

Men når det kommer til bøker (eller filmer, for den saks skyld), føler jeg at det det må behandles på en annen måte.

For det første, nekter jeg å tro at en rosablogger som vanligvis aldri skriver om bøker, orker lese en hel bok. Men dersom de først skulle tvinge seg til gjøre det, tviler jeg på at de i etterkant lar være skrive om den. Hadde jeg brukt mangfoldige timer på å lese en middelmådig bok jeg hadde blitt påtvunget på grunn av yrket mitt – hadde jeg krevd min lønn, jeg også. Og på grunn av at bloggerne gjør nettopp det, opplever akkurat nå tusenvis av stakkars blogglesere å bli mer eller mindre lurt til å lese husmorsporno.

Her skulle gjerne ha postet bilder av noen av de aktuelle bloggerne – som alle stort sett har posert lesende på et saueskinn foran peisen – men det er dessverre ikke lov. Det så i alle fall omtrent slik ut: 

Bilde tatt 30.05.16 kl. 22.21 #3

«Men herregud, vi må jo treffe ungdommen», sier forlangsbransjen og hopper ned i gryta av
rosabloggere. «Tenk på alle bildene vi kan få – bilder av godt leste bloggere som holder våre bøker!»

Bilde tatt 30.05.16 kl. 22.21 #4

Jeg hørte en annen vri på det, da Cappelen Damm (samme forlag som gir ut Calendar Girl) gjorde noe lignende via Tusvik og Tønne sin podcast forleden, hvor de hadde sponset omtale av Silje Aanes Fagerlunds Eneste. Der hadde både Sigrid og Lisa lest, og begge likte den nokså godt. MEN, i motsetning til hos bloggerne, turte de å trekke fram det de ikke likte ved den også. De turte å si at de ikke var helt i målgruppen, og at det kanskje ikke var helt deres kopp te.

Nå er Sigrid og Lise voksne og smarte damer, som skjønner at meningene deres ikke kan kjøpes for penger. De skjønner at ingen kommer til å tro på dem dersom de roser en roman opp i skyene uten å kunne argumentere for det. I stedet blir hele poenget å gjøre oss obs på den, diskutere og gjøre oss interesserte. Hvilket jeg også ble.

Denslags makedføring er i mine øyne gull verdt, i alle fall sammenlignet med å bare sende den ut til x antall bloggere, med et løfte om x antall kroner dersom de skriver noe fint.

Som «Jeg kan ikke huske sist jeg slukte 396 sider på én og samme dag. …Jeg klarte ikke å legge den fra meg for å fylle opp magesekken engng (sic)!»
– Blogger (23)

For det første: Kan ikke folk slutte å si at de ikke greier å legge fra seg bøker? I 2016 er det helt uproblematisk å legge fra seg en bok. Det eneste som er problematisk, er at vi ikke lenger greier å lese bøker uten å lure på hva som skjer på Internett.

For det andre: Jeg tror ikke på deg.

Bilde tatt 30.05.16 kl. 22.20 #7

Nå mener jeg ikke at bloggere skal prøve å lete etter feil for å virke troverdige, i alle fall ikke dersom de faktisk elsket boken, og gjerne vil anbefale den videre.
Det jeg heller prøver å si, er at det er unødvendig å presse bøker på bloggere som egentlig ikke er interessert i litteratur. Det finnes haugevis av bokbloggere som gledelig tar seg av det.

Det kan for all del hende at Calendar Girl er en helt grei bok som man kan drukne tankene i når man ikke orker å tenke på sitt eget miserable liv. Men da synes jeg bloggere skal få tenke seg dit selv – skrive på egen oppfordring, og ikke ta seg betalt for å lese en bok de aldri hadde lest ellers.

Bilde tatt 30.05.16 kl. 22.21 #7

Okey, men nå kommer isbilen. Snakkes.

For ordens skyld: Boken på bildet er kun en illustrasjonsbok, og som jeg ikke har fått penger for å lese og omtale som favoritt.

52 thoughts on “Når rosabloggere blir bokanmeldere

 1. Thea

  Kjære Linnéa! Jeg må bare fortelle deg hvor fantastisk det er at du blogger litt igjen, det hjelper en sliten student å le litt på lesesalen. Jeg har fulgt bloggen din siden jeg var ca 15, da var du 18, drakk Pepsi Max, spiste gule epler og jobbet på bunnpris. Du var det kuleste menneske jeg noen gang hadde sett på internett, for en jente som aldri identifiserte seg med “rosabloggerne” var du en støtte i hverdagen, og jeg var innom ca like mye som en gjennomsnittlig fjortenåring oppdaterer SKAM-siden nå. I dag er jeg jeg 23, og synes fortsatt du er veldig kul, og det er flott å se deg ytre dine meninger og fortelle om dine erfaringer med spiseforstyrrelser og mental helse. Gjennom årene har du vært en person jeg har sett opp til, i frykt for klisjéen “forbilde”. Jeg har aldri hatt problemer med spiseforstyrrelser, heldigvis, men det å se deg klare å komme deg igjennom de hardeste periodene har alltid vært inspirerende. Du har lært meg å tørre å være litt annerledes, være direkte og ærlig. Å ha tro på min egen humor og finne venner som ler av det samme som meg, og ikke minst har du nok preget musikksmaken min veldig, da jeg har fulgt deg på superkule last.fm i flere år. Hadde det ikke vært for deg hadde jeg nok ikke kanskje ikke stått på hovefestivalen som 17 åring og hylt til The Strokes, eller grått til Bon Iver på Øya. Det er heller ikke sikkert jeg hadde vært så rask med å kontakte psykolog når livet var vanskelig for noen år siden. Takk for at jeg har fått følge deg i oppturer og nedturer, bloggen og bøkene dine har betydd mye for meg.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Å herre, for en fin kommentar! TAKK for at du har fulgt med! Håper du har beveget deg litt på musikkfronten, men ellers liker jeg dette kjempegodt!
   Klem

   Reply
   1. Thea

    Hahah, heldigvis kan jeg bekrefte at jeg ikke lenger hører på The Strokes for å si det sånn ;)

    Reply
 2. hei

  Du er genial. Ikke fordi du gjennomskuer forlagsbransjen og bloggere (det skulle bare mangle, og jeg er glad for at det foreløpig ikke er noen kommentarer her av typen “shit, jeg digger deg, dette har jeg ikke tenkt på, du bare ser ting andre ikke ser du, haha, love u!”), men fordi du har en unik formuleringsevne. Og det gjør meg misunnelig, men jeg har hørt at misunnelse er en bra ting så skriv gjerne oftere

  Reply
 3. Mariann

  Ikke annet å si enn at dette er spot on!

  Det må da gå an å finne mer kreative måter å reklamere for en bok på enn å benytte seg av de bloggerne vi VET ikke leser bøker.

  Og forøvrig, hva skjer med at bokbransjen kommersialiseres så jævlig? Hva skjer med alle de mindre kjente forfatterne og den gode litteraturen om alt skal handle om hvilken bok som selger best til folk flest, og hvilken bok forlaget tjener mest penger på? Sier ikke at Calender Girl ikke er en god bok altså, eller jo. Jeg sier det.
  Ellers er det andre retoriske spørsmål kastet ut i luften.

  Du mangler forresten 18 filter, sterk retusjering og den karakteristiske blendahvite renheten i bildene dine, Linnea. Godt å se at du ikke gjør deg som rosablogger. Heia fine folk som du!

  Reply
  1. Linnea Post author

   Takk, Mariann!

   Jeg sier egentlig også at Calendar Girl er dårlig. Og de fleste anmeldere har sagt det samme. Men det er vel det folk liker da: dårlige bøker.

   Reply
 4. Henriette

  Amen!
  Har registrert denne boken på nesten alle bloggene jeg har vært innom i det siste. Grådig kjedelig å lese det samme, spesielt når det er tydelig hva de har fått beskjed om å sitere fra boken. Hjelpes, folk må tørre å si nei og stå for noe!

  Reply
 5. Julie

  Tenker akkurat det samme etter å ha sett diverse blogginnlegg om denne boka. Utrolig bra innlegg:) Synes forlagene fremstår som en smule desperat, og om ikke annet får disse blogginnleggene meg til å IKKE ville lese eller kjøpe boka ;)
  Har fulgt bloggen din i maaange år, og elsker at du skriver litt igjen <3

  Reply
 6. Vanessa

  Har tenkt akkurat det samme hver gang jeg ser en blogger skriver bokanmeldelse av Calendar Girl; “Særlig at du har lest en bok”. Ikke litt troverdig en gang.

  Reply
 7. Rakel

  Man forventer det liksom av sånne som Isabel og Pilotfrue, men at Wulffern slenger seg på er litt skuffende faktisk.

  Reply
 8. Lene

  JA JA JAAAA!!!!! Alt jeg tenkte gjennom hele innlegget. Bra noen sir noe!! Du er genial.

  Reply
 9. Bokelskerinnen

  Linnea skrev: “Det jeg heller prøver å si, er at det er unødvendig å presse bøker på bloggere som egentlig ikke er interessert i litteratur. Det finnes haugevis av bokbloggere som gledelig tar seg av det.”

  Forskjellen er bare at bokbloggere tar vare på integriteten sin og ikke tar betalt for å anmelde/omtale bøker på bloggen sin. Forlagene vil derfor ikke få kjøpt en slik reklame på en bokblogg nå – og godt er det!

  Reply
 10. Emilia

  Åh vil poste dette innlegget i kommentarene til hver blogger som skriver om denne boken!!

  Reply
 11. Sara

  Så flink du er å skrive, Linnea! Er så koselig å lese litt blogginnlegg fra deg igjen.

  Reply
 12. Milla

  Eg har kje ord på kor fantastisk det e at du blogge igjen. Digge deg, din ærlighet og åpenhet. Og SÅ enig. Rosabloggere og bokanmeldelser går ikje hånd i hånd.

  Reply
 13. Maria

  Endelig får noen sagt det! Jeg elsker bloggen din. Den er annerledes, et friskt pust i hverdagen og har et fantastisk stilrent design. Nå ser jeg (igjen) fram til hvert nye innlegg :D

  Reply
 14. Maria

  Jeg vet ikke helt hvorfor jeg tenkte jeg skulle fortelle deg dette, men jeg begynte på “Kjære” i dag, og nå gikk jeg nettopp inn og tok meg en ekstra brødskive. Ikke fordi jeg var sulten, men fordi jeg vet at jeg fortsatt er for tynn. Takk.

  Ellers må jeg bare si at det virkelig var en gledelig overraskelse å oppdage at du blogger litt igjen!

  Reply
 15. Sana

  Hei!
  Så fantastisk at du blogger igjen!
  Synes du skriver veldig bra enda, faktisk bedre enn før, da var det ikke vanskelig å lese og se at du ikke hadde det så bra, derfor ble det litt vanskelig å lese bloggen din. Nå virker det i alle fall som om du har det bedre, men det er selvsagt bare du som vet om det stemmer. Glad for at du ennå er kritisk og sarkastisk, det er så bra at det finnes bloggere som forteller sannheten, selv om JA alle skjønner jo at dette er bullshit. Tipper ingen har lest boken en gang, og når 20 blogger anmelder samme bok, samtidig, og alle eeelsker den, da er det noe som “skurrer i mosen”.
  Blir egentlig daglig forbanna over bloggere som reklamerer for dritt, feks. en toppblogger som skriver om sin egen kreftangst, og så bare reklamerer h*n for Fjorland i samme innlegg. Latterlig.

  Bloggverden trenger flere som deg, sånne som nekter å blir kjøpt opp og miste sin identitet og troverdighet.

  Tipper forresten at den boka er helt jævlig, hvis den er noe ala 50 shades, som var den verste boka jeg har lest i hele mitt liv. (Har riktignok bare lest 1/3 av den boka, men språket var så dårlig at jeg ikke orket å lese en side til.)

  Reply
 16. Synne

  Dette er det første innlegget jeg har lest av deg, og du har virkelig satt meg ut! Måten du skriver, så lettlest og humoristisk, de selvironiske bildene, og ikke minst SANNHETEN i alt du skriver. Du er allerede blitt et forbilde, og jeg gleder meg til å følge med deg videre! Jeg håper jeg vil bli like selvsikker som deg.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Samme tema, to forskjellige utfall. Jeg har ikke noe interesse av å kopiere andre, og begynte på dette blogginnlegget før den podcasten kom ut.

   PS. Om du ikke har fått det med deg, har dette vært en debatt lenge.

   Reply
  1. Linnea Post author

   Jeg kommer ikke til å lytte til podcasten en gang til for å utdype dette for deg, men jeg kan forsikre deg om at jeg synes det hadde vært flaut å skrive akkurat det samme som de diskuterte.

   Reply
 17. Linneah

  PS: “Debatten” om denne åndsvake boken har jeg fått med meg. Jeg leser da aviser, blogger og kronikker, kjære du.

  Reply
  1. Linnea Post author

   Kredibilitet? All den driten jeg driver med, og du tror jeg bryr meg om kred?
   #allefårikkeskrivebok

   Reply
 18. Pingback: Audrey Carlan – Calendar Girl – Forført |

 19. Pingback: Norske bokblogger

 20. Linneah

  Linda? Kan vi snakke norsk i og med at vi tross alt kommenterer en norsk blogg og all kommunikasjon i dette herrens land helst foregår på norsk? Eller er du i syden?
  Send meg gjerne Aloe Vera. Helst på drypp, for det er mindre klissete.

  Reply
 21. Linneah

  Du lever og ånder for kred. Slutt å late som noe annet.
  Alle lever for kred.
  -Til og med idioter lever for kred.

  Skulle ønske at jeg fikk litt kred selv. Men jeg får bare Aloe Vera. Av Linda som kommenterte ovenfor her. Det er fint, selv om jeg personlig hadde foretrukket gresk yoghurt. Synes det lindrer mer her og der. Spesielt med tanke på at hun skriver at jeg burde brennes.
  Du har et oppegående kommentarfelt, da. Fine lesere <3

  Reply
 22. Julie

  Jeg vet egentlig ikke hva som er verst jeg; rosabloggere som er bokanmeldere eller rosabloggere som så stolt og kry forteller at de har blitt redaktør for en dag. Syns det er sååå gøy og tar det kjempe seriøst, enda de vet at de så absolutt ikke er den eneste bloggerene som har fått dette “redaktør-oppdraget”, fordi det egentlig kun handler om å reklamere for et produkt for en apotekkjede. Det er ikke ofte jeg blir flau på andres vegne, fordi jeg stort sett ikke bryr meg om hva andre gjør, men bloggernes engasjement og stolthet rundt denne “redaktør”-greia gjorde meg litt flau.

  Reply
 23. Ella

  Jeg leste i forbifarten et sted at du hadde begynt å blogge igjen, og alle arbeidsoppgavene mine måtte bare ta seg en bolle! Det er så ufattelig godt å ha deg tilbake! Du er så bra, så sjelden, så utrolig vakker og så utrolig viktig!
  For meg, som ser på meg selv som en middels god skribent, blir litt deppa over alle de rosa “journalistene” som kommer ut med bøker fylt med selvhjelpstips og dagens antrekk (eller enda verre: “hvordan ta dagens antrekk-bilde!” Drep meg!). Når de i tillegg finansierer alle mine drømmer og ferier, bolig og bil på disse antrekksbildebøkene har jeg lyst til å henge meg selv. Jeg er glad vi har gode forbilder, som deg.

  Reply
 24. Nora

  Jeg er så utrolig enig i mye av det du skriver, men samtidig er det noe jeg ikke helt skjønte.. Mener du at det er umulig for en rosablogger å være glad i å lese bøker, rett og slett fordi de er en rosablogger? Det blir vel litt å dra alle over samme kam? Vi kan jo heller ikke si at vi kjenner disse bloggerne basert på bloggen deres, mange av dem kan jo faktisk like bøker selvom de blogger om vippeextensions og selvbruning :-)

  Reply
  1. Linnea Post author

   På ingen måte, men flertallet av de rosabloggerne som har skrevet om denne boken har jeg aldri sett noe bokomtaler fra tidligere. Ergo det er mindre troverdig.

   Reply
 25. Anette

  Ahh…. Calendar Girl.

  Det er det største søppelet jeg har vært borti siden Fifty Shades of bullshit. Faktisk var den verre. Jeg kunne kjenne IQ-en og ordforrådet mitt bare krympe sammen som en gammel sviske for hvert ord jeg leste. Det er noen bøker du bare vet er dårlige før du såvidt har bladd i de, og da er det ille. Takk og lov for at jeg fikk et kapittel som en “smakebit” med i et blad fremfor at jeg kjøpte boken, for hadde det vært saken hadde jeg blitt mektig forbanna. Et tre har dødd for å produsere det makkverket, liksom.

  Og apropos bøker – jeg fikk jo med meg at Sophie Elise (som jeg faktisk ikke misliker så intenst som jeg burde) skulle skrive bok. Og da tenkte jeg “jaja, hvorfor ikke kjøpe den og gi den en sjanse?” Men, og dette er et stort men som gjorde at hun mistet en potensiell kunde: Hun la ut et innlegg med tittelen “boken jeg leser i sommer.” Og gjett hvilken bok det var? Jo, Calendar Girl. Og hun roste den opp i skyene. Greit nok at det er merket //annonse oppe i innlegget med en skrift så liten at du må myse for å kunne få det med deg, men man kan fint merke et innlegg som annonse og allikevel stille seg kritisk til det man blir betalt for å skrive om. Og det gjorde hun ikke. Det stod ingenting om at boka var skrevet med kompetansen til en kinky fanfiction “forfatter” og at hele tematikken i boka satte likestillingen mellom menn og kvinner tilbake til 50-tallet. Hvis Sophie Elise skal kalle seg selv for en forfatter i nærmere fremtid og gi ut bøker, da sier det mye om hennes “evner” når hun kaller Calendar Girl for en spennende bok og at hun ble revet med etter første side. Jeg leste to og en halv side mens jeg satt på dass og det var like før jeg skallet hodet mitt i veggen for å fjerne arrene jeg fikk på sjelen av elendigheten. Jeg er så forjævlig lei av at moderne bøker som handler om romantikk må se ut som de er skrevet av sexavhengige og virke som de er skrevet av fulle sjimpanser. Skal dagens unge kvinner lese litteratur og tenke at det å være forelsket og besatt av et annet menneske er alt i livet? Og at de skal være underdanige og gjøre alt han sier fordi han er rik og kjekk? Hva skjedde med bøker som faktisk sitter igjen hos deg som noe betydningsfullt etter du har lest de? Ta Stoner av John Williams for eksempel. Hvorfor kan ikke rosabloggerne skryte av sånne bøker?

  Konklusjonen min er: Nei, jeg kommer ikke til å kjøpe noen bøker av Sophie Elise når hun påstår hun liker de bøkene hun er betalt for å like. Det får meg, helt ærlig, til å mistenke at forfatter stuntet bare handler om å tjene penger. Og jeg var interessert i forfatterprosessen hennes siden første gang hun nevnte det. Helt til hun lot seg kjøpe av denne triste, triste boken.

  Jeg har forresten lest bøkene dine Linnea, og jeg takker deg for at du spiller på indre tanker og følelser fremfor… ja, du vet: fulle sjimpanser og sexavhengige.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *